GYIK

GYAKORI KÉRDÉSEK

Honnan ered a bubble tea?

A 80-as években a tajvani ember örült, hogy a hosszú, nehéz munkanap után megvehette frissítő teáját. A teaárusok bódéi ott voltak mindenütt a városban, és az eladók teáik kínálásával versenyeztek a vevőkért. Az egyik eladó különösen sikeres volt, amikor a teáiba különféle gyümölcsízeket kezdett keverni. Nem sokkal azután, hogy a konkurensek tudomást szereztek az újításáról, ők is ízesíteni kezdték a teáikat. 1983-ban Liu Han-chieh hűtött gyümölcsteáival mutatkozott be Tajvanon, melybe tápiókagyöngyöket kevert, amik leülepedtek az átlátszó pohár aljára. Vagyis a mi kedvelt bubble teánkat. Ráadásul a bubble tea elnevezés nem a pohár alján levő tápiókagyöngyökből ered, hanem a tea tetején képződő habból, ami a keveréskor keletkező buborékokból képződik. A bubble tea „boba“ tea néven is ismert.

Mi a tápiókagyöngy?

A tápióka a manióka gyökérből kivont keményítő. Brazília északi részéből származik, de elterjedt az egész dél-amerikai kontinensen. Valamikor a portugál és spanyol felfedezők hurcolták be a növényt Nyugat-Indiába, Afrikába és Ázsiába, vagyis a Fülöp-szigetekre és Tajvanra is. Ma már az egész világon termesztik.

A tápiókagyöngyök nevüket gömbölyű alakjuk után kapták, mely a nők kedvelt ékszerére emlékeztet.

Mik a szétpattanó golyócskák?

Ezek a legkedveltebbek, mert nincs jobb érzés annál, amikor a szádban egy apró golyócska hirtelen szétpattan, és a szád megtelik gyümölcslével. A golyócskák a molekuláris gasztronómia termékei. Ez egyfajta főzéstechnika, melynek a végeredménye a Látogatók sorozat amaronjaira emlékeztet. Az éttermekben, ahol ezt az eljárást alkalmazzák, speciális folyamatok segítségével a steak-et és a krumplipürét egy zselékockává alakítják – ami egyáltalán nem emlékeztet az ételre, de pontosan olyan ízű. A szétpattanó golyócskák esetében egy folyamatról beszélünk, az ún. szferifikációról, amikor a folyadékot kaviárra emlékeztető golyócskákká formáljuk. A gyümölcsleveket összekeverjük egy kis barna algából nyert porral, és a keveréket egy különleges hideg sóoldattal töltött tálba csepegtetjük. Ebben pontosan úgy viselkedik, mintha olajba cseppentettük volna. Golyócska képződik, amely körül egy pillanat alatt vékony bőrréteg alakul ki. Ez az, aminek köszönhetően aztán a bubble tea olyan szórakoztató itallá változik.

Miböl vannak a színes zselékockák?

Ezt a zselés krémes anyagot az Accilobacter xylinum nevű baktérium termeli, vagyis egy élő organizmus, ami erjedéskor keletkezik. Tehát egyáltalán nem vegyi anyag, hanem tiszta, természetes termék, melyet számos országban édességéként fogyasztanak Nata de Coco néven. Úgy tudni, hogy az átlátszó zselét a Fülöp szigeteken fedezték fel, arra viszont már senki sem emlékszik, mikor. A Nata de Coco szirup kellemes ízű, sok rostot és kevés kalóriát tartalmaz. Az alapzselé készítéséhez reszelt kókuszt, néhány liter vizet, kókusztejet, ecetsavat és a nata zselés anyagát használják. Ezt az alapot ízesítik aztán kávéval, ananásszal, almával vagy eperrel.

Összetevök?

A OXO Bubble teája minőségi zöld jázminteából és Rooibos teából készül. A forró teába jeget tesznek, majd a vevő kérése alapján az eladó elkészíti a gyümölcsös, krémes vagy gyümölcsös-krémes változatot. Ehhez gyümölcsszörpöket vagy krémesítő (laktózmentes) porokat használ. Végül az italba belekerül a hagyományos tápiókagyöngy, ízesített zselé vagy szétpattanó golyócskák.

Miböl készülnek a gyümölcsszörpök?

A gyümölcsszörpök gyümölcslékivo­natok, és a legtermészetesebb konzerválószer, cukor hozzáadásával készülnek.

Ez azt jelenti, hogy ez egy tea?

Igen, teát használunk alapul. Minden 2 órában frisset főzünk. Azután különféle ízekkel kombináljuk.

Miért hívják az italt bubble teának?

Az általános meggyőződés ellenére nem a tápióka vagy a szétpattanó golyócskák miatt, hanem mert intenzív keverés hatására az ital felszínén apró buborékok ezrei jelennek meg, angolul „bubbles“.

Mennyi cukor van az OXO Bubble teában?

Ez a vásárlón múlik. Minden üzletünkben lehet rendelni natúr zöld jázminteát vagy Rooibos teát, cukor nélkül (pl. a cukorbetegek is fogyaszthatják) vagy eredeti OXO Bubble teát, ízesített szörpökkel, amelyek édesek.

Milyen fajta tejet használnak a krémes teákhoz?

Krémesítő porokat használunk. A kakaó 100%-os, a kókuszpor 64%-ban tartalmaz szárított kókusztejet, ezenkívül valamennyi krémes ital tejterméket, nátrium-kazeinátot (tejfehérjét) tartalmaz. Ezért használjuk a krémesítő por és a krémes tea megnevezést.

Szeretném ezt a teát a gyermekemnek adni? Adhatom?

Az OXO Bubble tea nem tanácsolja, hogy gyermekeknek 6 éves korig tápiókát, zselét vagy szétpattanó golyócskákat tegyenek a teába, mert nehezen tudnák szétrágni.